Kako ubrzati laptop

Veoma često pitanje naših klijenata je kako ubzati laptop, šta je neophodno uraditi da bi laptop radio brže? Spremili smo tekst u kom smo naveli šta je neophodno uraditi kako bi ubrzali laptop računar.

ssd disk za laptop

OBRIŠITE SVE NEPOTREBNE FAJLOVE NA RAČUNARU

Nepotrebne filmove, serije, muziku, instalacije programa i ostali sadržaj koji ste poslednji put koristili… pa ni vi se ne sećate kada tačno.

Na kraju teksta ću Vam ostaviti link za skidanje programa koji se zove cCleaner i koji služi da očisti foldere kojima ne možete tako lako da pristupite a sadrže pregršt nepotrebnih fajlova koji se skladište privremeno na Vašem hard disku.

OBRIŠITE NEPOTREBNE PROGRAME

Spisak softvera koji je instaliran na računaru možete pogledati kada uđete u Control Panel (Kontrolnu tablu) na Vašem laptop računaru (Start-Control Panel-Add/Remove programs)

Pregledajte kompletan spisak i uklonite sve nepotrebne programe koje ne koristite. Time dobijate na slobodnom prostoru sistemske particije i smanjujete podizanje servisa sa operativnim sistemom, a time i popunjavanje ram memorije koja se koristi za priveremeno skladištenje informacija.

IZVRŠITE PREGLED SISTEMA SA ANTIVIRUS PROGRAMOM

Većina besplatnih antivirus programa koje koristite u sebi poseduju opciju za brzo skeniranje operativnog sistema u potrazi za virusima, odradite brzinsko skeniranje i proverite da li možda računar radi usporeno jer se u njemu nalaze neki neželjeni gosti.

PROVERITE DA LI SE LAPTOP GREJE

Ukoliko se laptop zagreva u toku rada previše ili se čak i gasi od pregrevanja, tu ne možete sami puno toga da uradite pa je najbolje da laptop odnesete do servisa na redovno čišćenje laptopa od prašine – naša preporuka je da ovaj servis radite redovno na svakih 6 meseci i da ga ne preskačete jer time ne samo da dobijate na povećanju performansi laptopa nego i na dužem radnom veku Vašeg laptop računara.

Ukoliko primetite da se ventilator neprestano čuje na maksimalnom broju obrtaja, tj da je dosta bučan, a ne radite ništa zahtevno najbolje bi bilo da se posavetujete sa nekim stručnim licem iz laptop servisa kako bi se utvrdilo u čemu je problem, jer povećan broj obrtaja ventilatora na laptopu ne mora biti uvek uzrokovan prašinom.

ČUJE SE ŠKLJOCANJE IZ LAPTOPA

I u ovom slučaju ne možete sami puno toga da odradite osim da utvrdite iz kog dela laptopa dolazi takav zvuk, najčešeće taj zvuk proizvodi hard disk na laptopu i bilo bi dobro da se posavetujete sa stručnom osobom kako bi se utvrdila ispravnost hard diska i ukoliko je neophodno izvršila zamena hard diska na laptopu

Ukoliko niste u mogućnosti da odmah odnesete laptop do servisa, uradite backup vaših podataka na neki eksterni hard disk, usb flash, cloud ili cd, kako ne bi ostali bez podataka ukoliko dođe do otkaza hard diska.

PROVERITE KOLIČINU RAM MEMORIJE U LAPTOPU

Desni klik na MyComputer — Properties —- Installed memory (RAM) e tu piše koliko GB (gigabajta) ram memorije posedujete u računaru, noviji operativni sistemi normalno funkcionišu sa 2GB i više, ukoliko imate 2GB, a sve ostalo je ispravno na računaru najverovatnije je neophodno da nadogradite ram memoriju kako biste ubrzali vaš laptop računar.

PROMENITE HARD DISK

Jedan od najboljih načina (nikako najjeftiniji) jeste da Vaš standardni hard disk zamenite za ultra brzi SSD hard disk, iskreno ukoliko niste probali da koristite računar koji poseduje SSD hard disk ne možete da zamislite koliko je vidljiva promena u radu računaru i verovatno nakon toga više nećete moći da zamislite korišćenje laptop računara bez ove komponente.

Jedina mana SSD hard diska jeste to što su dosta manjeg kapaciteta, ali opcija postoji da se ugradi SSD hard disk i naknadno ugradi Vaš hard disk umesto DVD uređaja.

Što se tiče ovog ubrzavanje najbolje bi bilo da se obratite ekipi PICO laptop servisa kako biste dobili najtačnije informacije o kapacitetima SSD diskova koji su trenutno raspoloživi i cenama ugradnje SSD diskova u laptop.

Aplikacije za čišćenje nepotrenog sadržaja

Pošaljite nam poruku ili nas pozovite na neki od telefona

Kontakt podaci:
Futoška 21 (pored elektro škole)
21000 Novi Sad
Radno vreme: PON-PET od 9h do 17h


Kontakt telefoni:

+ 381 21 300 50 75
+ 381 21 300 65 84
+ 381 61 30 40 300