office@pico.rs Futoška br. 21, Novi Sad 021/300-50-75 061/30-40-300 064/3-288-288
Verovatno Vam nije važno ko će se baviti Vašim računarima i opremom sve dok je to profesionalno, brzo i povoljno.
Pitate se onda zašto baš mi.
Upravo zato jer smo profesionalni brzi i povoljni.

Servis računara Novi Sad - Novi sad laptop servis

Uzbuna virus – CryptoLocker

Objavljeno : March 25th, 2016 napisao admin

Poštovani klijenti,

Ovim putem želeli bi da Vas obavestimo da nam se u poslednjih nekoliko meseci obratio veliki broj ljudi koji su zarazili računar opakim virusom koji kriptuje podatke i onemogućuje im pristup dok osobi (hakeru) ne uplatite određeni iznos najčeće u bitcoin-ima.
Virus funkcioniše tako što “zaključa” dokumenta i ne dozvoljava Vam da otvorite bilo šta od dokumenata, operativni sistem ostaje delimično funkcionalan iz razloga tog što je samom hakeru u cilju da korisnik može videti da neka dokumenta i dalje postoje ali da im više ne može pristupiti. Najčešće se negde na računaru nalazi poruka sa detaljima vezanim za uplatu novca i proceduru koja se mora ispoštovati kako bi svoje podatke dobili funkcionalne ponovo.
Zamolili bi Vas da posebno obratite pažnju na mail klijent i skype jer se virus najčeće implementira u mrežu putem attachment-a koji Vam stigne od nepoznate osobe, a neiskustvo dovede do toga da taj attachment otvorite i time omogućite ulaz samog virusa u Vaš sistem.
Od momenta infekcije do kompletnog preuzimanja Vašeg sistema tj kriptovanja svih fajlova u sistemu (dokumenta, slike, video, muzika) može proći i nekoliko dana.

56d421a338715

Ukoliko je Vaš računar zaražen ovim virusom i fajlovi su Vam kriptovani velika verovatnoća da do njih ponovo možete doći jedino  uplatom po instrukcijama koje se nalaze u fajlu, što naravno nije sigurno da će dekriptovanje dokumenata nakon uplate biti izvršeno.

Za određene verzije ovog virusa postoji rešenje dekriptovanja fajlova i vraćanje u njihovo funkcionalno stanje.

Zamolili bi Vas da ove informacije prenesete svima koje poznajete kako bi sprečili dalje širenje virusa.

Radite redovan backup podataka na neki eksterni uređaj kao što je eksterni hard disk ili usb flash memorija.

Tags: , , ,

Copyright @ PICO. 2019. Zabranjeno kopiranje sadržaja sa sajta bez odobrenja.Izrada sajta .Privacy Policy