Uslovi korišćenja sajta

Privatnost korisnika

Kako bi ova WEB stranica radila ispravno i kako bi se mogla unapređivati u smislu poboljšanja korisničkog iskustva prilikom pregleda, ova stranica mora na vaš računar smestiti određenu količinu informacija (Cookies – kolačić). Korišćenjem naše WEB stranice pristajete na upotrebu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete da pregledate stranicu, ali sa limitiranim funkcionalnostima.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija postavljena na lični računar ili mobilni uređaj u trenutku pregledavanja internet stranice koju ste posetili. Kolačići omogućavaju jednostavnije korišćenje, budući da olakšavaju internet podešavanja (jezik ili adresa) tako da ih pri ponovnom učitavanju stranice aktiviraju. Na taj način informacije su prilagođene vašim potrebama i uobičajenim načinima korišćenja.

Kolačići mogu sačuvati veći broj informacija uključujući lične podatke (kao što je vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti prikupljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na vašem računaru. Aktivnosti pripreme i slanja kolačića vama nisu vidljive. Ipak, možete promeniti vaše postavke internet pretraživača da možete sami birati hoćete li zahteve za pripremu kolačića odobriti ili odbiti, pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet pretraživača i slično.

Na koji način koristimo kolačiće?

Web stranica www.servisracunaranovisad.net, kao i ostale stranice koje pripadaju firmi PICO servis računara, upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, uključujući:

  • privremene korisničke kolačiće unosa (kolačići sesije) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati u nekim slučajevima – koristimo ih za prikupljanje vaših potreba i postavki na vašem uređaju te za poboljšanje vašeg iskustva. Na primer, pripremu vaših ličnih potreba u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati podešavanja. Takođe, ako odustanete od oglasa utemeljenih na interesima, mi čuvamo vaše izbore za odustajanje u kolačić na vašem uređaju;
  • kolačiće za proveru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tokom trajanja pregleda stranice – koristimo ih da bismo proverili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Možete sačuvati i podatke za prijavu tako da se ne morate prijaviti svaki put kada se vratite na web-stranici;
  • korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotrebe autentičnosti, ograničenog trajanja – koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućuju sigurnost te za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;
  • kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za YouTube, za vreme trajanja pregleda stranice;
  • trajne kolačiće za prilagođavanje korisničkog interfejsa za vreme trajanja pregleda stranice (ili malo duže) – kolačiće koristimo da bi vam omogućili davanje povratnih informacija na web-mestu;
  • kolačiće trećih strana za deljenje dodataka društvenih mreža za prijavljene članove društvene mreže – neka naša web-mesta uključuju kolačiće društvenih medija, uključujući one koji korisnicima koji su prijavljeni na društvenu mrežu omogućuju deljenje sadržaja preko te mreže. To se događa na web stranicama koje vam omogućavaju prijavu i registraciju preko računa društvenih mreža. Konkretni uticaj na vašu privatnost će se razlikovati od društvene mreže do društvene mreže te zavisi od postavki privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati ovim kolačićima možete saznati na njihovim web stranicama.

Uz navedene kolačiće koristimo:

  1. kolačiće za on-line chat – oni omogućavaju vaš razgovor s operaterima i uslugu pomoći prilikom korišćenja web stranice. Bez kolačića za on-line chat, korišćenje naših stranica je otežano.
  2. analitičke kolačiće – koristimo kolačiće prve i treće strane te druge identifikatore za prikupljanje podataka o upotrebi i performansama, npr. možemo ih koristiti za brojanje jedinstvenih posetilaca na nekoj web-stranici ili servisu te za razvoj drugih statistika o radu naših web-mesta i proizvoda ili da bi saznali kakve su performanse naših proizvoda da bi ih mogli poboljšati (na primer, kolačiće koristimo da bismo prikupili podatke koji pomažu u raspodeli opterećenja). To omogućuje da naša web-stranica može funkcionisati.

Važno je napomenuti i da neki videozapisi ugrađeni na naše stranice upotrebljavaju kolačić za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste došli i video zapise koje ste posetili.

Omogućavanje ovih kolačića nije strogo potrebno za web stranicu, ali će vam pružiti bolji doživljaj pregledavanja.

Možete izbrisati ili blokirati te kolačiće, ali ako to činite, neke značajne funkcionalnosti ove web stranice možda neće funkcionisati.

Informacije vezane uz kolačiće se ne koriste da bi vas lično identifikovali, a podaci o uzorcima potpuno su pod našom kontrolom.

Ovi kolačići se ne koriste za bilo koju svrhu osim onih opisanih ovde.

Koristimo li i druge kolačiće?

Neke od naših stranica ili podstranica mogu koristiti dodatne i/ili različite kolačiće od onih koje smo prethodno naveli i opisali. Na primer:

  • kompanije koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-stranice, postavljaju kolačiće kada posetite naše web-stranice,
  • kompanije koje isporučuju sadržaj, kao što su videozapisi ili vesti ili oglasi na našim web-stranicama postavljaju sopstvene kolačiće. Spomenute kompanije podatke koje obrađuju koriste u skladu sa svojim pravilima o zaštiti podataka što tim kompanijama može omogućiti prikupljanje i kombinovanje informacija o vašim aktivnostima s više web-stranica, aplikacija ili mrežnih servisa.

Detalji o njima biće vam omogućeni u trenutku kada se isti pojave te ćemo u tom trenutku od vas tražiti saglasnost, ukoliko istu niste pre dali, kako bismo sačuvali i te kolačiće.

Kako obrisati kolačiće?

Većina kolačića se može lako obrisati, ali napominjemo vam da bi brisanje ili blokiranje nekih kolačića moglo imati negativan uticaj na korišćenje stranice.

Odlučite li se ipak da obrišete ili onemogućite kolačiće na svom računaru potrebno je da ažurirate postavke internet pretraživača (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svom pretraživaču).

Dodatne informacija oko isključivanja kolačića

Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje prikupljanja kolačića za različite servise.

Više se možete informisati na sledećim web adresama:

Ponovno regulisanje i kontrolisanje kolačića

Svakom posetom naše Web stranice možete se odlučiti na ponovno/regulisanje i kontrolisanje kolačića te ih u svakom trenutku možete obrisati i/ili izmeniti.

Kako možete kontrolisati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolisati i/ili izbrisati prema želji.

Možete izbrisati sve kolačiće koji su već snimljeni na računaru, a većina pretraživača omogućuje blokiranje snimanja kolačića.  Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakoj poseti web-stranice morati ručno prilagođivati neka željena podešavanja, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Prikaži kolačiće:

Google Analytics (www.google.com)

Društvene mreže:

Trenutno ne koristimo kolačiće društvenih mreža.

Kolačići za ciljane oglase: