office@pico.rs Futoška br. 21, Novi Sad 021/300-50-75 061/30-40-300
Verovatno Vam nije važno ko će se baviti Vašim računarima i opremom sve dok je to profesionalno, brzo i povoljno.
Pitate se onda zašto baš mi.
Upravo zato jer smo profesionalni brzi i povoljni.

Servis računara Novi Sad - Novi sad laptop servis

Baterije za laptop

ciscenje laptopa hp acer asus toshiba msi dell apple od prasine

Sve vrste laptop baterija za sve modele laptop računara po najpovoljnijim cenama.
Garancija na baterije 6 meseci.

U našem laptop servisu možete pronaći baterije za sve proizvođača laptop računara

Neke od najčešćih laptop baterija koje menjamo u našem servisu su :

  • Baterije za HP laptop – DV6, G6, G7, CQ56, CQ58, 6735s, ….
  • Baterije za Dell laptop – M5030, M5040, N7010, ….
  • Baterije za Toshiba laptop – A300, C660, C650, L750, C855, C850, ….
  • Baterije za Acer laptop
  • Baterije za Asus laptop
  • Baterije za Lenovo laptop
  • Baterije za MSI laptop

Više informacija oko cene i modela baterije za laptop možete dobiti pozivom na neki od naših kontakt telefona ili dolaskom lično do servisa

pico servis kontakt

baterije za laptop

Održavanje baterije za laptop

Li-Ion baterija je generalno dizajnirana da bude „maintenance free“, drugim rečima nije joj potrebno skoro nikakvo održavanje od strane korisnika. Prvo da razbijemo jedan čuveni mit: Li-Ion baterija ne zahteva formiranje u onom klasičnom obliku, kakav se obično podrazumeva kada se koristi ovaj termin (tri uzastopna pražnjenja i punjenja od po 12-15 sati). Ove baterije dolaze iz fabrike napola napunjene (cca 40%, ali o tome nešto kasnije), i na korisniku je samo da je eventualno napuni do kraja i dalje koristi prema svom ličnom nahođenju. Inače, većina proizvođača laptopova sugeriše da je najbolje novu bateriju isprazniti, a potom napuniti do kraja. Ovaj postupak treba uraditi samo jednom, a punjenje treba da traje do trenutka u kome se baterija napuni do maksimane vrednosti, pa nema potrebe posle toga držali laptop na punjaču.
Hemijski procesi u Li-Ion ćelijama se odvijaju (doduše sa smanjenim intenzitetom) i kada se ona ne koristi. Drugim rečima baterija počinje sa „trošenjem“ onog momenta kada izađe iz fabrike. Ovo bi trebalo da imate na umu ukoliko kupujete drugu bateriju, misleći da će tako obe baterije zajedno trajati dvostruko duže. Takođe, ovo znači i da obavezno treba pogledati i datum proizvodnje pri eventualnoj kupovini nove baterije.
Li-Ion ćelije imaju nekoliko ograničenja o kojima treba voditi računa pri njihovoj eksploataciji:
Toplota je veliki neprijatelj Li-Ion ćelije. Ovo znači da laptop ako ni zbog čega drugog, onda zbog baterije, nije mudro duže vreme ostavljati na direktnom suncu ili bilo kom mestu na kom će on biti izložen značajno povišenoj temperaturi. Nažalost većina laptopa (pogotovo kućni modeli) često nema posebno kvalitetno rešeno hlađenje, tako da će sama toplota komponenti zagrevati bateriju.
Održavanje na maksimalnom kapacitetu u dužim vremenskim intervalima, kao što je dugotrajno napajanje preko adaptera (pri čemu stepen napunjenosti baterije najčešće osciluje između 95 i 100%), smanjuje životni vek baterije.

Kako produžiti vek baterije za laptop

• Litijum-jonskim baterijama nije potrebno formiranje. Novu bateriju dovoljno je jednom do kraja isprazniti i napuniti do kraja, čime se inicijalizuje ugrađena elektronika.

• Potpuno pražnjenje i punjenje ponovite na svakih nekoliko meseci korišćenja ili otprilike na svakih 30 potpunih ciklusa punjenja i pražnjenja radi ponovne kalibracije elektronike koja prikazuje preostali kapacitet. U suprotnom može doći do toga da operativni sistem dobija netačne podatke, tako da potpuno pogrešno prikazuje ispražnjenost baterije.

• Izbegavajte pražnjenje baterije do kraja jer joj to skraćuje vek. Litijum-jonske baterije mnogo bolje podnose više delimičnih punjenja i pražnjenja nego jedno potpuno.

• Baterije nikad ne držite na vrućim mestima, na suncu, u vrućem automobilu i slično. Ako bateriju ne koristite, najbolje je da je čuvate na hladnom mestu (recimo u frižideru, ali ne u frizu ili zamrzivaču), ispražnjenu na 40 odsto kapaciteta. Nipošto ne bacajte bateriju u vatru jer može doći do eksplozije.

• Ako duže vreme napajate računar iz ispravljača, naročito kad su velike vrućine, bilo bi dobro da izvadite bateriju da se ne bi grejala. (S druge strane, ako ste u kraju gde često nestaje struja, baterija u laptopu može da vam spase podatke jer je to isto kao da imate UPS. Sami procenite šta vam se više isplati.) Takođe, pri napajanju računara iz baterije trudite se da računar postavite tako da ne ometate protok vazduha za hlađenje.

• Održavajte kontakte na bateriji i na kompjuteru čistim. Loš kontakt na pozitivnom i negativnom terminalu izazvaće preterano zagrevanje. Ako se to desi na pomoćnim priključcima, kompjuter može da dobije pogrešne podatke o stanju baterije, što će izazvati pogrešan prikaz preostalog kapaciteta, nepotpuno pražnjenje i punjenje i druge neželjene efekte.

baterije za laptop

Pitajte Nas!

Copyright @ PICO. 2020. Zabranjeno kopiranje sadržaja sa sajta bez odobrenja. Izrada sajta .Privacy Policy