office@pico.rs Futoška br. 21, Novi Sad 021/300-50-75 061/30-40-300 064/3-288-288
Verovatno Vam nije važno ko će se baviti Vašim računarima i opremom sve dok je to profesionalno, brzo i povoljno.
Pitate se onda zašto baš mi.
Upravo zato jer smo profesionalni brzi i povoljni.

Servis računara Novi Sad - Novi sad laptop servis

Da li RAM memorija ubrzava računar

Objavljeno : October 8th, 2016 napisao admin

tipovi-ram-memorije-laptop-desktop

Jedna od najčešćih tema o kojima ljudi diskutuju kada je u pitanju ubrzavanje računara jeste nadogradnja RAM memorije i koliko je memorije potrebno kako bi desktop pc/laptop izvršavao operacije brže.

Nadogradnja RAM memorije u većini slučajeva može poboljšati performanse računara jer eliminiše potrebu da upisuje i ispisuje podatke koji se nalaze u *SWAP memoriji.

*najprostije rečeno SWAP memorija je fajl na hard disku računara u koji se upisuju podaci za koje nema mesta trenutno u RAM memoriji i samo iščitavanje iz njega je dosta sporije pa samim tim deluje da računar radi usporeno kada koristi podatke iz tog dela memorije.

Da se vratimo na temu RAM memorije…
Šta se tu tačno dešava i kako se ona popunjava pokušaću da objasnim na praktičnom primeru…
Kada vi dvoklikom pokrenete neki program npr. Word, Excel, Chrome, … računar sa vašeg hard diska povlači izvršni fajl tj. word.exe ili chrome.exe zatim taj fajl smešta u RAM, veliki programi kao što su Word, Excel, … koriste veliku količinu RAM memorije i samim tim je brzo popune. Naravno u RAM memoriju se smeštaju i ostali fajlovi i datoteke koje se koriste za normalno funkcionisanje operativnog sistema i samim tim pre pokretanja neke zahtevnije aplikacije određena količina prostora u memoriji je već popunjana. Ukoliko primetite da vaš računar radi usporeno nakon pokretanja nekoliko programa ili mu treba puno vremena da počne sa normalnim funkcionisanjem prilikom podizanja operativnog sistema sasvim je moguće da mu nedostaje RAM memorije i da će se stvari značajno popraviti ukoliko je povećate.

 

 

 

Tags: , , , ,

Copyright @ PICO. 2019. Zabranjeno kopiranje sadržaja sa sajta bez odobrenja.Izrada sajta .Privacy Policy